Nieuws van boswachter Henk Ruseler: april

Donderdag 21 maart 2019

Vorige week zag ik ze voor het eerst dit jaar, midden in een nattesneeuwbui staken ze, even snelvoetig als hun moeders, vlak voor mij het pad over. Drie moeflonlammeren van amper twee weken oud. Voor mij was het voorjaar op De Hoge Veluwe nu echt begonnen. 

In het voorjaar vieren we Pasen en dit jaar valt het op 21 en 22 april. Dat is laat te noemen, maar er is nu eenmaal afgesproken dat wij de dood en herrijzenis van Christus meestal op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente op 21 maart vieren. De vroegste eerste paasdag valt dus op 22 maart, de laatste kan dan zomaar op 25 april zijn. De datum verandert dus elk jaar weer.

Wat sinds mijn jeugdjaren niet veranderd is, zijn de paaseieren en de paashaas. De eerste zijn volgens zeggen een overblijfsel uit de vastentijd en de laatste heeft mogelijk een mythologische oorsprong. Waar het ei en de haas ook vandaan kwamen, ze zijn tegenwoordig onlosmakelijk met Pasen verbonden. Sterker nog, de werkelijke paasboodschap wordt door velen niet meer gehoord; deze is steeds meer bedolven geraakt onder de berg chocolade paaseieren en hazen die al vanaf januari in de schappen van de supermarkt liggen.

Op tweede paasdag zoeken we traditioneel naar paaseieren. Tenminste, wanneer u zich niet hebt laten verleiden om een woonboulevard af te struinen. Gelukkig bestond die mogelijkheid in mijn jeugdjaren nog niet en mijn broers en ik hebben dan ook op heel wat tweede paasdagen naar beschilderde eieren gezocht. Het was onze achtertuin in Vlaardingen waar mijn vader ze verstopt had, maar een enkele keer gingen de eieren mee op reis en werden zo hét evenement tijdens een uitstapje. Het kon dus gebeuren dat mijn broers en ik ergens midden op de Veluwe naar eieren aan het zoeken waren.

Niet de eieren, maar wel de vele bezoeken die het gezin Ruseler aan de Veluwse bossen maakte hebben er uiteindelijk toe geleid dat ik boswachter werd en tegenwoordig de eieren verstop op tweede paasdag.

Mijn eerste eierenzoekwedstrijd als boswachter op De Hoge Veluwe was er een om nooit te vergeten. Wat er die ochtend gebeurde wil ik graag met u delen. Het evenement was in die tijd, ik spreek over de jaren negentig, nog niet zo groot als tegenwoordig, maar zeker niet minder gezellig. In het bosgebied naast ons toenmalige parkrestaurant “de Koperen Kop” hadden mijn collega Ronald en ik de 150 beschilderde eieren inclusief het gouden-, zilveren- en bronzen ei verstopt. We hadden het gebied afgezet met een rood-wit lint en om klokslag twaalf uur zou het startsein worden gegeven.

Stelt u zich eens voor. Ongeveer honderdvijftig kinderen stonden die ochtend achter het lint te trappelen van ongeduld toen er een raaf verscheen. “Krok, krok”  al roepend vloog de mooie zwarte vogel behendig tussen de boomkruinen door en landde op een zijtak van een grove den. “Let op wat er gebeurt”, zei ik nog tegen mijn collega die naast mij stond. En ik had het nog niet geroepen of de raaf verliet zijn uitzichtplek en streek na een cirkelende glijvlucht op de grond neer. Hupt nog wat rond en verdwijnt dan voor ons achter een boomstam. Niet lang daarna vloog hij op en verdween, de kinderen vol verbazing achterlatend. Het gouden ei schitterde in zijn grote ravensnavel.

Ergens op het Pampelse Zand zal deze slimme vogel zijn maaltje hebben opgepeuzeld en die dag kreeg de vinder van het zilveren ei de hoofdprijs bij onze eierenzoekwedstrijd.

Nog steeds vliegen er raven in de buurt van het centrum en ieder jaar worden er weer gouden eieren verstopt, maar zo’n verrassende ontknoping als deze heb ik niet meer meegemaakt.

Binnenkort vieren wij weer Pasen en net als voorgaande jaren is er voor jong en oud op tweede paasdag een gezellige markt op het Marchantplein. Kinderen kunnen zich laten schminken, paasmandjes maken of eieren beschilderen. Natuurlijk wordt er traditiegetrouw ook naar eieren gezocht en sinds 2013 gebeurt dat onder de naam “Vind het ei”. Het is tegenwoordig misschien wel één van de grootste kinderevenementen in het Park, want waar ik in de negentiger jaren nog samen met een kleine vijftig kinderen achter het lint stond te wachten, wandel ik nu met een kinderschare van meer dan driehonderd naar de plek waar de eieren verstopt zijn. Welteverstaan zevenhonderd stuks! Chapeau voor de twee paashazen die ze moeten verstoppen, maar mijn dank gaat vooral uit naar Jos Langenkamp van Stern Partyservice die het evenement sinds 2013 sponsort door ons de eieren gratis te leveren. Lekkere hardgekookte scharreleieren in vrolijke kleuren zodat we ze niet meer hoeven te beschilderen en ook nog eens goed opvallen voor de zoekende kinderen.

Aan het einde van tweede paasdag zal er best wel eens eitje zijn blijven liggen, maar daar weten onze raven dan wel raad mee.

Het voorjaar is begonnen en in april is Het Nationale Park De Hoge Veluwe weer van acht tot acht geopend. Reden genoeg om weer eens een frisse neus op het Park te komen halen. Zet in ieder geval 22 april in uw agenda en heeft u op tweede paasdag de paasmarkt gezien of met uw (klein)kinderen eieren gevonden? Maak dan na afloop nog een tocht richting het Bosje van Staf. Dit is de plek waar onze moeflons met hun lammeren vaak lopen te grazen, want Pasen is toch naast eieren en hazen ook een feest van nieuw leven.

 

Foto moeflons: Hans Drijer