60 jaar monitoring en onderzoek voor beheer
Het Nationale Park De Hoge Veluwe biedt ruimte aan meer dan honderd beschermde en bedreigde soorten. Het Park past actief beheer toe om deze grote biodiversiteit te behouden. De toegepaste beheersmaatregelen zijn onder andere gebaseerd op onderzoek en monitoring in het Park zelf, door wetenschappers, medewerkers, en vrijwilligers.
De Florawerkgroep, van de Vereniging van Vrijwilligers van De Hoge Veluwe inventariseert planten in het hele Park, met speciale aandacht voor zeer zeldzame soorten, zoals bijvoorbeeld de kleine schorseneer. Van de weinige populaties in Nederland is verreweg de populatie kleine schorseneer te vinden op De Hoge Veluwe. De Florawerkgroep monitort waar deze zeldzame planten groeien en in welke aantallen. Zo onderzoekt het Park de effecten van verschillende manieren van maaien, om zo de beste beheersmaatregel te ontdekken om deze zeldzame plant te behouden.
De Florawerkgroep heeft dit jaar een atlas geschreven met ruim 880 soorten planten die op De Hoge Veluwe gevonden zijn, in de zestig jaar dat planten in het Park geïnventariseerd worden. De atlas geeft een uniek beeld van de flora op De Hoge Veluwe en is een kroon op het werk van de Florawerkgroep en hun waardevolle bijdrage aan het monitoren en bevorderen van de biodiversiteit in het Park.
Lees meer over de Florawerkgroep
Lees meer over het werk van de Florawerkgroep
Foto 1: Kleine schorseneer door Niko Visser
Omdat het erg slecht gaat met de kleine schorseneer in Nederland, is de Universiteit van Amsterdam is in 2015 een samenwerking aangegaan met de faunawerkgroep om de kleine schorseneer van de ondergang te redden. De resterende populaties produceren nog nauwelijks zaad. Planten die bij elkaar in de buurt staan verschillen genetisch te weinig en de bloeitijd overlapt onvoldoende. Om de soort te redden zou de vegetatie korter en meer open moeten zijn; dit kan bereikt worden met maaien en kleinschalig plaggen. Daarnaast zou handmatige kruisbestuiving tussen ver uit elkaar gelegen planten de zaadproductie kunnen verhogen. De beschermingsmaatregelen die in het Park zijn ondernomen, bestonden uit het verwijderen van dichte vegetatie en plaggen rondom de groeiplaatsen.
Lees hier meer over het onderzoek
Luister hier naar een radiointerview met de onderzoeksters van de UvA