Vogels helpen met schelpengruis
Afgelopen maand zijn er in Het Nationale Park De Hoge Veluwe op 11 locaties in totaal 55 hoopjes met schelpengruis neergelegd. Deze kleine hoopjes schelpengruis zijn neergelegd om verschillende vogelsoorten te helpen om aan hun benodigde hoeveelheid mineralen te komen. Vogels zullen van het gruis eten, waarna ze weer een grotere hoeveelheid kalk in hun lichaam hebben. Dit helpt ze om aan te sterken voor het komende broedseizoen.
Waarom is het nodig dat we het kalkgehalte in het lichaam van vogels aanvullen door middel van schelpengruis? Veel mineralen spoelen momenteel weg door stikstofvervuilingen. Stikstof zorgt ervoor dat de bodem zuurder wordt, met als gevolg dat verscheidene mineralen uit de bodem worden weggespoeld. Vogels hebben deze mineralen echter hard nodig voor een goede ontwikkeling van hun botten en het ontwikkelen van sterke eierschalen.
In 2021 is er een kleinschalig onderzoek met schelpengruis gestart op de Veluwe, met voorzichtig positieve resultaten. De effecten van dit onderzoek bleken namelijk al in hetzelfde jaar al meetbaar te zijn bij de onderzochte vogelsoorten. Er was bijvoorbeeld te zien dat eierschalen dikker waren, ook was er was een reductie zichtbaar in het aantal jonge vogels met gebroken pootjes. Dankzij dit succes is het project in 2022 uitgebreid naar 70 locaties verspreid over de gehele Veluwe.
Op De Hoge Veluwe zijn bij een paar hoopjes steenmeel wildcamera’s geplaatst om in kaart te brengen of de vogels op de hoopjes schelpengruis af komen en welke vogels gebruik maken van deze hoopjes schelpengruis. Dit project is een tijdelijke noodoplossing, die direct zorgt voor een positief effect op de dieren. Ondertussen zal er verder gewerkt moeten worden aan het stikstofprobleem.
Lees ook dit artikel op NatureToday voor meer informatie over het project op de hele Veluwe.