Achter de Schermen: Eveline Weijland vertelt over haar vrijwilligerswerk
Dit jaar wordt voor de derde keer op rij groente, fruit en kruiden voor Restaurant De Hoge Veluwe in het Park Paviljoen beleverd door de eigen moestuin van het Park. Wat begon als een experiment op een braakliggend terrein achter boerderij de Pampel, is nu een schitterende moestuin van formaat. Eveline Weijland was er vanaf het begin bij betrokken.
Eveline heeft haar hele leven al een sterke band met de natuur - én met het Park: ‘Het waarnemen van andere levende wezens heeft me altijd mateloos geboeid. Zoals de bijen van mijn opa, die imker was. Of de zwijnen die ik voerde, samen met mijn oom, houtvester in het Kroondomein. Het heeft me gevormd.’ Eveline leerde schaatsen op de vijver van Jachthuis Sint Hubertus, ’s zomers voerde ze er de karpers met beschuit. Het smakkende geluid van de vissen kan ze nu nog oproepen.
In 2019 werd gestart met Moestuin De Pampel, een idee van Jakob Leidekker, hoofd Bedrijfsvoering. Jakob redeneerde: zou het niet mooi zijn als het restaurant zoveel mogelijk producten serveert uit eigen Park? Dus naast wild uit het Park, ook groenten, fruit en kruiden? Er kwam een plan, een tiental enthousiaste vrijwilligers bood zich aan en men ging aan de slag.
Eveline had al ruime ervaring met moestuinen, ze was jarenlang voorzitter van een volkstuinvereniging in Den Haag. Bij De Pampel is ze veldcoördinator en verantwoordelijk voor twee vakken in de tuin. Dit jaar zijn dat de eetbare bloemen en de kruiden, volgend jaar is dat waarschijnlijk weer wat anders. Eveline: ‘Het zijn twee velden van tien bij tien meter. Naast mij zijn er nog vier veldcoördinatoren en we hebben een algemene coördinator. Samen maken we een planning en beheren we de tuin.’ Er wordt maandelijks vergaderd en dan komt alles ter sprake; van hoe de afzonderlijke gewassen het doen tot aan het watermanagement. In totaal zijn er nu drieëndertig vrijwilligers die, verdeeld over twee ochtenden, werkzaam zijn in de tuin of op een andere manier bijdragen. Dit zijn bijvoorbeeld onderhouds-en reparatiewerkzaamheden.
In het voorjaar begint het werk met het voorbereiden van de tuin, het verwijderen van onkruid en het planten van nieuwe gewassen. Het maken van zaai- en teeltplannen is een belangrijk onderdeel van het werk, de resultaten worden steeds meer zichtbaar, totdat in de zomer de tuin vol leven en kleur is. Eveline: ‘De tuin is nu echt prachtig. We hebben borage, Oost-Indische kers, kosmea, korenbloemen en nog veel meer. Als alles in oogstbakken klaar staat om naar het restaurant te worden gebracht, weet je niet wat je ziet.’
De tuin is volledig biologisch en de vrijwilligers doen aan vruchtwisseling en het goede buren-principe om de bodemkwaliteit te behouden en ziekten te voorkomen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de bodemkwaliteit en compostering, experts worden uitgenodigd om lezingen te geven en de vrijwilligers te onderwijzen. Een nieuw initiatief is de aanleg van een boomgaard rondom de tuin met verschillende fruitbomen zoals walnoot, kers, pruim, appel en peer. Ze worden verzorgd door de vrijwilligers, die zelfs snoeicursussen volgen om hun kennis te vergroten.
Het grootste plezier? Dat haalt Eveline uit het contact met de natuur en het zien van de resultaten van het harde werk. Ze praat er bijna filosofisch over: ‘Ik geniet van de geluiden van de natuur, zoals het ruisen van de bomen en het gezang van vogels, terwijl ik samen met anderen aan het werk ben. Het succes van wat we doen, het buiten zijn en de vreugde van het zien groeien van planten geven me een diep gevoel van voldoening.’
Open Moestuin Dag
Op zaterdag 27 juli opent Moestuin De Pampel haar poort voor iedereen die een kijkje wil nemen. Tijdens de Open Moestuin Dag leiden de vrijwilligers van Moestuin De Pampel u rond in de moestuin en laten u proeven van de eerlijke en heerlijke producten die daar verbouwd worden.
Ga voor meer informatie naar onze agenda.