De kleine schorseneer

Donderdag 03 oktober 2024

Veel mensen klaagden dit jaar over het natte voorjaar. Maar voor veel planten was de nattigheid juist gunstig. Neem de kleine schorseneer. Deze bedreigde plant komt nog maar op een paar plekken voor in ons land, waaronder Het Nationale Park De Hoge Veluwe. 2024 was een goed jaar voor de kleine schorseneer in het Park.

Kleine schorseneer (Scorzonera humilis) is een zeldzame plant die op een beperkt aantal plekken in het Park nog veelvuldig voorkomt. Deze planten bloeiden wel, maar verwelkten voor er zaad gezet kon worden. Medewerkers van het Park en onderzoekers vroegen zich jarenlang af waardoor dit kwam. Des te groter was de verrassing dat een groot aantal planten dit jaar wél zaad zette. Deze zaden bleken ook nog eens kiemkrachtig, wat te zien was aan hun donkere kleur. Het lijkt aannemelijk dat dit door de vele regen komt. Een kleine hoeveelheid zaad is naar Het Levend Archief gebracht, dat zaden van inheemse planten opslaat.

Daarnaast hebben medewerkers van het Park enkele zaden opgekweekt tot zaailingen. Hopelijk slaan die aan als ze worden uitgeplant, zodat de populatie van kleine schorseneer weer sterker wordt.

De kleine schorseneer komt vooral voor in heischrale graslanden. Het zijn juist deze gebieden die onder druk staan door de stikstofdepositie en het veranderende klimaat. Er zijn meer zeldzame planten in het Park die in dit  habitattype voorkomen, zoals heidezegge en gelobde maanvaren. Ook deze twee soorten deden het dit jaar beter dan voorgaande jaren

 

Foto: Tijmen Majoor