Bezoekers tellen dier- en plantsoorten

Dinsdag 01 juli 2025

Tijdens de laatste twee weken van mei werd er druk geteld in het Park. Bezoekers, maar ook vrijwilligers, deden mee aan de Soorten Challenge. Samen telden ze 3.411 planten en dieren, waaronder een aantal (zeer) zeldzame soorten.

De Soorten Challenge is een zogeheten bioblitz. Bij een bioblitz worden er in een bepaalde tijd zo veel mogelijk flora- en faunasoorten geteld in een afgebakend gebied. De Soorten Challenge is in alle Nederlandse Nationale Parken gehouden. Bezoekers zochten alleen of samen met boswachters, (vrijwillige) gidsen en andere natuurliefhebbers naar planten en dieren. Ze gaven hun waarnemingen door via de app Obsidentify of de website waarneming.nl.

En de winnaar is…

In het Park werd geteld van zaterdag 17 mei tot en met zaterdag 31 mei, door in totaal 264 deelnemers. Samen namen zij 671 verschillende soorten waar. De boompieper werd het vaakst geteld. Dit betekent niet automatisch dat deze soort ook het meest voorkomt in het Park. Tellers kunnen hun eigen voorkeuren hebben en daardoor meer gericht zijn op bepaalde soorten.

Zeldzame soorten

Er werden flink wat zeldzame diersoorten geteld (soorten die op de Rode lijst van bedreigde soorten staan). De tellers vonden onder meer de gouden tor, venwitsnuitlibel en de roodpootvalk. Sommige aangetroffen soorten zijn zelfs zeer zeldzaam, zoals de oostelijke witsnuitlibel en de maanwaterjuffer. Voorbeelden van zeldzame planten die werden waargenomen zijn de veldhondstong, valkruid, grondster en de zijdeplant.

Dag van het Nationaal Park

Op zaterdag 24 mei, de Dag van het Nationaal Park, werden de bezoekers bij het tellen geholpen door Parkmedewerkers en -vrijwilligers. Gewapend met verrekijker, loep en de app Obsidentify gingen ze op pad. De tellers keken met een andere blik naar de natuur en waren erg enthousiast over de kennis die ze hadden opgedaan.

 

Waardevolle informatie

Het tellen van dieren en planten is op meerdere fronten nuttig. Door vogels te spotten, planten te benoemen en insecten te tellen leren mensen de rijkdom van de natuur beter kennen en begrijpen.

Daarnaast zijn de verzamelde gegevens voor het Park en voor de andere Nationale Parken waardevol. Ze geven een beeld van de verschillende soorten die in een gebied leven en soms komen er verrassende soorten naar voren.

Tot slot worden de gegevens opgenomen in een wereldwijd biodiversiteitsplatform. Verschillende organisaties gebruiken deze gegevens, onder meer voor het volgen van de verspreiding van soorten en van klimaatverandering. Ook komen ze van pas bij de vroegtijdige waarschuwing voor invasieve uitheemse soorten.

Klik hier voor het volledige soortenoverzicht van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waargenomen tijdens de Soorten Challenge:

Lees hier meer over de Soorten Challenge in Nederland.

 

Foto maanwaterjuffer: Corné Koopmans

Foto boompieper: Tijmen Majoor

Foto roodpootvalk: Hans Drijer